ბაჟე
ბაჟე ქართული ტრადიციული სოუსია, რომელიც ნიგვზით, ნივრითა და სუნელებით მზადდება. მიირთვით შემწვარ ქათამთან ან ღომთან ერთად.
ნიგოზი ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ და ხელით ისე მოჭყლიტეთ, რომ ზეთი გამოუვიდეს. ზეთი ცალკე ჭურჭელში ჩაასხით და გადაინახეთ. ნიგოზს გატარებული ნიორი, ძმარი და სანელებლები დაუმატეთ.
შეურიეთ 50 მლ ადუღებული და გაგრილებული წყალი და კარგად აურიეთ.
საჭიროებისამებრ, სასურველი სისქის სოუსის მისაღებად კიდევ ცოტაოდენი წყალი შეურიეთ. ბოლოს კი გადანახული ზეთი მოასხით. გემრიელად მიირთვით!
ზოგიერთ ოჯახში ალბათ ახლაც შემორჩენილია ბაჟეს მომზადების ტრადიციული წესები. წინა თაობას რომ ჰკითხოთ, ნამდვილი ბაჟეს გემოს მისაღებად ნიგოზი აუცილებლად სანაყში უნდა დაინაყოს და არა ხორცსაკეპ მანქანაში. დღესდღეისობით, როდესაც დრო ელვის სისწრაფით გადის და დიასახლისის ფუნქციებიც უფრო მეტად გაუტოლდა კაცისას, ბევრისთვის რთულია ძველი წესების დაცვა.