რეგისტრაცია შესვლა
1
გამარჯობა,
  • კულინარიული აღმოჩენების დროა!
  • ჩაინიშნეთ და შეაფასეთ საყვარელი რეცეპტები
  • გაუზიარეთ სხვებსაც საკუთარი კულინარიული შემოქმედება
დარეგისტრირდით ახლავე!
1
გამარჯობა,
კულინარიული აღმოჩენების დროა!
ჩაინიშნეთ და შეაფასეთ საყვარელი რეცეპტები
გაუზიარეთ სხვებსაც საკუთარი კულინარიული შემოქმედება
განათავსე რეცეპტები!
კერძი ჯანმრთელობის ფასად
ავტორი: tomato
საკვებს უმეტესად ღია ცეცხლზე ამზადებთ? თქვენი ჯანმრთელობა რისკის ქვეშაა, კონკრეტულად კი..

მსოფლიოს მოსახლეობის თითქმის ნახევარი კერძს პირდაპირ ან ღია ცეცხლზე ამზადებს, ან ტრადიციულ ღუმელზე, რომელიც უმეტესად მუშაობს შეშაზე, ქვანახშირზე და სხვა მასალებზე. 3 მილიარდი ადამიანი სწორედ ამ გზით იმზადებს კერძს. მასალის წვისას გამოყოფილი მომწამვლელი ბოლი კი წელიწადში მათგან 1,9 მილიონი კაცის სიცოცხლეს რისკის ქვეშ აყენებს.
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია იუწყება, რომ წვისას გამოყოფილი კვამლი რიგით მეხუთე ყველაზე დიდი რისკ-ფაქტორთაგანია განვითარებად ქვეყნებში მცხოვრებ ადამიანთა ჯანმრთელობისათვის. ამ ფაქტორით გამოწვეული დაავადება შეიძლება იყოს პედიატრიული პნეუმონია, ემფიზემა, ფილტვების კიბო, ბრონხიტი, კარდიოვასკულარული დაავადება და სხვა.

სამხრეთ-აღმოსავლეთი აზია, აფრიკა და ჩინეთი წარმოადგენენ ნახსენები მიზეზით გამოწვეულ ჩამოთვლილი დაავადებების განვითარების ეპიცენტრულ რეგიონებს. საფრთხე განსაკუთრებით ქალებსა და ახალგაზრდა გოგონებს ემუქრებათ. ღუმელების მიერ გამოყოფილი ბოლი მათი ჯანმრთელობის მდგომარეობის გაუარესების გარდა ხელს უწყობს კლიმატის ცვლილებასაც ლოკალური, რეგიონალური და შემდეგ გლობალური მასშტაბით.

გასულ წელს ამერიკის შეერთებული შტატების მდივანმა, ქალბატონმა ჰილარი კლინტონმა განაცხადა იმ გლობალური ალიანსის ჩამოყალიბების შესახებ, რომლის მიზანიც გაერთიანებული ერების ორგანიზაციის ფონდის წინამძღვრობით სწორედ ამ პრობლემის გადაჭრა იქნებოდა. უფრო კონკრეტულ და პრაქტიკულ მიზანს კი  2020 წლისათვის 100 მილიონ ოჯახში უსაფრთხო და ეფექტური ღუმელების არსებობა წარმოადგენს. ალიანსი მხარს უჭერს და ყველას მოუწოდებს იმ ელექტრო და სხვა სახის ღუმელების შემოღება-დანერგვას, რომლებიც ბიო-საწვავზე იმუშავებენ და ჯანმრთელობისათვის მავნე გამონაქვოლბს არ გამოყოფენ.

ზემოთგანხილული საკითხი აქტუალური პრობლემაა ჩვენი ქვეყნის მოქალაქეთათვისაც. როდესაც ვსაუბრობთ ფილტვების კიბოს გახშირებულ შემთხვევებზე და მიზეზად ერთი ხელის მოსმით მოგვყავს თამბაქოს მოხმარება ამ დროს ავტომატურად გამოვრიცხავთ ამ უბედურებაში წვლილის შემტან ყველა სხვა ფაქტორს და აღარც ვუფიქრდებით მათ. ძველი, გაუმართავი გაზქურა და ყველასათვის ცნობილი ფეჩი – მომმარაგებლები იმ ნამწვავის, რომელიც ხელს უწყობს სხვადასხვა დაავადების განვითარებას პირდაპირ თუ არ იწვევს მას. ამ პრობლემის მოგვარებაზე ხელისუფლების გარდა არასამთავრობო ორგანოები და სამოქალაქო საზოგადოება, მისი თითოეული წევრი უნდა ფიქრობდეს და ზრუნავდეს.

ბეჭდვა
კომენტარები
0 კომენტარი
ბოლოს განთავსებული
ცხელი შოკოლადი
ატმის აზიური სალათა
რამდენიმე ხრიკი, თუ როგორ მოვამზადოთ წვნიანი და რბილი ქათამი
ქათმის მომზადება ერთი შეხედვით ადვილია, მაგრამ ხშირად საბოლოო შედეგი მაინც გამომშრალი ხორცია. ჩვენ გაგიზიარებთ რამდენიმე მარტივ რჩევას, რის შემდეგაც თქვენი ქათმის ხორცი წვნიანი და ფაფუკი გახდება.
თარიღი: 06/10/2022
ავტორი: Tekla_mi
რა განსხვავებაა ქათმის თეთრ და მუქ ხორცს შორის?
ქათმის ხორცი ჯანსაღი კვების უმნიშვნელოვანესი ნაწილია. იგი წარმოადგენს მაღალი ხარისხის, ადვილად ასათვისებელ ცილების, ვიტამინების, ამინომჟავებისა და მინერალური ნივთიერებების შეუცვლელ წყაროს ნებისმიერი ასაკის ორგანიზმისთვის. როდესაც საქმე ეხება ქათმის ნაჭრის არჩევას, რომელს ანიჭებთ უპირატესობას ქათმის თეთრ თუ მუქ ხორცს? ქათმის ფრთები და მკერდი თეთრ ხორცად ითვლება, ქათმის ბარკლები კი მუქად.
თარიღი: 06/03/2022
ავტორი: Tekla_mi
როგორ უნდა დაიჭრას მთლიანი ქათამი
როგორ დავჭრათ მთლიანი ქათამი ნაჭრებად.
როგორ გავაკეთოთ ხურმის ჩირი
მოამზადეთ უგემრიელესი ხურმის ჩირი საკუთარი ხელით ძალიან მარტივად :)
მსგავსი სტატიები
თარიღი: 05/13/2022
ავტორი: Tekla_mi
ქათმის ხორცი ჯანმრთელი კვების უმნიშვნელოვანესი კომპონენტია. ეს არის მაღალი ხარისხის, ადვილად ასათვისებელი ცილების, ვიტამინების, ამინომჟავების და მინერალური ნივთიერებების შეუცვლელი წყარო ნებისმიერი ასაკის ორგანიზმისთვის, მისი ზრდისა და ფუნქციობისთვის. ქათმის ხორცი საქონლის ხორცთან შედარებით მეტ ცილას შეიცავს (ქათმის ხორცში ცილები 19,5%-ია, საქონლის ხორცში კი 13%) და მას ადამიანის ორგანიზმი უფრო ადვილად ითვისებს, ამიტომ ქათმის ხორცი შეიძლება სხვა ხორცზე უფრო ხშირად და მეტი ოდენობით მოვიხმაროთ.